Pazartesi

Tekila nedir, nasıl yapılır?

 Kısa bir süre önce Meksika'da Puerto Vallarta yakınlarında bulunan El Baston Del Rey çiftliğinde bulunma fırsatım oldu. Bu çiftlikte eski usül tekila üretimi yapılıyor ve burada bulunmanın tekila sevenlerin çok hoşuna gideceğine eminim.
Burda yaşayan aile 3 nesildir tekila üretimiyle ilgileniyor. Üretim teknikleri çok demode olmasına rağmen hiç bir kimyasal madde kullanmamaları büyük bir artı.

Herşey resimdeki fotoğraftaki bitkilerle başlıyor, Blue agave denilen bu bitkiler kaktüs değil, aloe bitkisinin akrabası diyebiliriz. Tekilaya da ilaç :)
Fotoğrafta yeşil olan bu bitki yetişince maviye dönüşecek.(10 yıl sürüyor tam yetişmesi) İçinde çok fazla fruktoz bulunmasından dolayı çok tatlı bir bitkidir, bu bitkiden bal bile üretilmektedir ve arı balından daha tatlıdır. (çeviridir, blog sahipleriyle alakası yoktur)



 Agave bitkisi'nin çekirdeğine piña deniyor (yumru diyebiliriz). Öncelikle çekirdeğin iyice haşlanması lazım. Bunu şöyle yapıyorlar : Çekirdek parçalara ayrılıyor.
 Resimdeki görülen çukurlara meşe kökleri konuyor ve yakılıyor, ateş iyice güçlendiği zaman üzerine taşlar seriliyor. 3-4 saat içinde taşlar birer ateş topuna dönüşüyor. Parçalara ayrılmış olan çekirdek parçaları bu taşların üzerine konuyor. Üzerleri taze muz ve palmiye yaprakları ile örtülüyor (Buhar oluşturmak için). Sonrasında delik 3 günlüğüne tamamiyle kumla dolduruluyor. Bu işlem çekirdeğe yanık bir aroma ve müthiş tatlılık katıyor.
 Elde edilen aromalı çekirdek parçalarının suyunu çıkarmak için devasa bir taş kullanılıyor ismi "tajona". Taşın döngüsü için tekila içirilmiş eşşek kullanılıyor :) Üretimde bir de su kullanılıyor, çekirdekten maximum oranda şeker alabilmek adına. Taşın döndüğü zemin düz değil ve şekerli su istenilen noktada toplanıyor. Çekirdeğin suyu aşırı tatlı olduğundan çok fazla su ile karıştırılıyor ve toplamdaki su miktari %65-%75leri buluyor.
3-4 saat sonra 8-10 gün sürecek olan fermantasyon işlemi başlıyor.
Fermantasyonu hızlandırmak için bir kaç kimyasal ve elde edilecek tekila miktarını arttırmak için şeker kamışı kullanılıyor.
Her bitkiden sadece 5-6 lt tekila elde edildiği için üreticiler bu maddeleri eklemek zorunda.
Kanunlara göre eğer üretimde %50den fazla agave kullanılmışsa etikete %100 agave'den üretilmiştir yazabiliyorlar. Geri kalan %50 ise şeker kamışı oluşturuyor, kaliteli markalarda ise agave oranı %70-%80leri buluyor. Ne kadar çok agave kullanılırsa o kadar sertliği azalıyor. (kalite artıyor)
 Fermentasyonun yapıldığı yer.
 Tekila'nın üretim tankı: İçinde bir cisim bulunmakta, cismin ucu düz değil koni şeklinde.( http://samogonmaster.ru/images/05204716.jpg) Tankın üst kısmında ise soğuk su bulunmakta ve görevi sadece orda soğutucu olarak bulunmak, herhangi bir sıvıyla karışmıyor.
Alt kısma 200 litre fermantasyonda elde edilmiş sıvı konuluyor. Bir kaç saat içinde sıvı kaynamaya başlıyor, ve buhar haline gelen sıvı musluktan dışarı çıkıyor. İlk dışarı çıkan sıvı çok hafif olduğu için atılıyor, en dipte kalanlar da kalitesiz olduğu için atılıyor. Elde edilen sıvı bir daha bu sistemden geçiriliyor.

Elde edilen tekilaya Blanco deniliyor. Margarita, tekila sunrise vb. içkilerin üretiminde de kullanılıyor. Diğer tekila türlerini elde etmek için fıçılar kullanılıyor. Fıçı'da 2 ay ile 3 yıl arasında kalabiliyor. 3 yılı geçmemesinin sebebi, bu süreden sonra fıçının (ağacın) tadını almasıdır.
2-12 aylık tekila'nın ismi reposado (dinlenmiş) veya golden tekila diye adlandırılır (ama aslında golden tekila Blanco ile reposado'nun karışımından elde edilir).
Tequila Reposado serttir, hoş bir kokusu ve hafif bir tadı vardır, bu tekilayı içmek için limon ve tuz'a gerek yoktur.
Aslında meksika geleneklerinde tuz ve limon'la tekila içmek diye bir şey yoktur, bunlar sadece şeker kamışı ve kimyasalların tadını almamak için kullanılır.
Gerçek tekila ağzı değil, boğazı yakandır.
Tequila Reposado öylesine içebilir veya kokteyllerde kullanabilirsiniz. Kokteyllerin çok tatlı olması sabahları başağrısı yapmatadır bu sebeple çok tatlı içmemekte fayda vardır.
Fıçı'da bekleme süresi 12 ay'ı geçerse añejo ismini alır (bekletilmiş). Bu tekila hiç bir maddeyle karıştırılmamalı, kokteyllerde kullanılmamalıdır, limon ve tuzla içilmesi ise hakarettir, suç işlemektir.

Bu çiftlik kısa bir süre önce badem aromalı (Amoretto tadında) tekila üretmeye başladı.
Ayrıca portakal, mandalina aromalı içecekleri ise Grand Marnier likörüne benzyior.
Badem aromalı olan viagra işlevi görüyormuş :)
 Tequila Blanco turistlere önerilmiyor bile, sert bir içki.
Tequila Anejo biraz viski tadında.
Tequila Reposado ise mükemmel (resimdeki). Dükkanlarda satılan tekilayla kesinlikle alakası yok,dağlar kadar fark var, limonsuz ve tuzsuz rahatlıkla içiliyor.
Çiftlikten şişesini 40 dolara aldım. 0.7lt

 Agave balı, tatlı ama bal tadı vermiyor gibi. Aloe'den yapıldığı için iyileştirici etkisi var.
Eğer çiftliğe gidemezseniz, fabrika üretimi olarak en iyi tekila denebilir.

1 yorum:

Mahmut dedi ki...

Tekila fiyatları mı arıyorsunuz? Tıklayın: tekila fiyatları

Yorum Gönder