Perşembe

Karınca evi ve mikro karınca çekimleri...

Bu post Andrey Devenkin abimizin blogundan 1e1 tercüme edilmiştir.
 Karınca evlerindeki karıncaların hepsinin dişi olduğunu biliyormuydunuz? Hatta en erkek en cesur görünen asker karıncalar bile dişidir. Erkek karıncalar ise sadece 1 kere çoğalma işleminde kullanılıyorlar. Kanatlı erkekler ve dişiler yuvadan uçarak kendilerine eş arıyorlar, çiftleşmeden sonra erkekler hakkın rahmetine kavuşuyor. Dişiler ise kanatlarını kaybediyorlar, dişi çiftleşmeden tam 20 yıl sonra bile yumurtlayabiliyor. Evet kraliçe karınca 20 yıl yaşıyor, dünya'da bu kadar uzun süre yaşayan (bilinen) başka bir böcek türü yok. İşçiler ise 1 yıldan 5 yıla kadar yaşayabiliyorlar...

İşçi arı...
 Döllenen kraliçe yuva kurmak için kendine uygun yer arayışına girer. Bu safha'da onu yakalayıp cam bir kavanoza koyarsanız ve yanına da ıslak pamuk koyarsanız, karınca üreticisi olursunuz.
Eveeeeet, cam tüp küçük gelmeye başladı. Camponotus fellah karıncaları  büyük oluyor. İşçiler 1cm'yi buluyor, kraliçe ise onların tam 2 katı.  Bu yüzden onlara büyük bir (yapay) yuva yapmaya karar verdim.
Alçıdan bir yapı : içinde yolları, odaları bulunan, çıkışı bir alana  bakan, havalandırması ve nemlerdirme imkanı olan bir yuva. İnternet en büyük yardımcım olsa da, işe başlamak en önemli kısmı.
Şeker kutusu alan olacak. Üst kısmı hava alması için kesildi, kenarlarını dudak parlatıcısı ile sürdümkü işçiler tırmanamasın.
Bu kutuda ilerde lazım olacak delikler açıldı. (havalandırma, yol vb.)
Ayrıca yuvaların çizimleri kağıda yapıldı.
Oyun hamurundan odaların 3 boyutları yapıldı ve yerleştirildi.


Daha sonra alçıyla kalıpları çıkartılıyor.
Kalıp çıkarıldıktan sonra içinde kalan fazlalıkları su + bulaşık deterjanı ile temizliyoruz.
Bir kaç gün kuruması için bekledim. Ön kısmına cam'ı silikon ile yapıştırdım.
Havalandırma kanalları için kızımın önerisini dinledim, küçük ağ parçalarıyla kapattık. Resimde kendisi yapıştırıyor.
Ana şema beliriyor yavaş yavaş...
Alana çıkış yolu...
Alanı kraliçenin bulunduğu kutu ile değiştirdim  ve projem bitti.. Şimdi action....
Karıncacıların genelde söylediği : Karıncalar yeni yuvalarına hemen uyum sağlamayabilirler. Ama benimkiler çok çabuk adapte oldular. Alttaki resimde kaşif yola çıktı bile:)

Kaşifler 2 oldu sonra 4 sonra da 6. 1 saat boyunca ordan oraya gezdiler. Duvaları ve ağları kemirmeyi denediler. Birbirleri öpüp kokladılar son kararı vermek için askerlerden biri geldi ve son kontrolü yaptı. Sonra kraliçenin bulunduğu cam tüpten yumurtaları yuvaya aktarmaya başladılar. Kraliçeyle birlikte oturan 15 işçi ve bir asker karınca vardı.

Yavruların taşınması çok ilginçti, iki büklüm halde bulunan yavrular, dadıları tarafında getirilip yeni yuvaya konuluyordu. Biranda ayağa kalkıp yürümeye başlıyorlardı.

Bazılarının kalkması uzun sürebiliyordu, fotodaki gibi... :)







Bütün transfer bitince, alanı geri getirdim, içmeleri için suluk koydum.
Paket açılıyor ve yeni karınca aileye katılıyor...









Suyu direk içemediklerini görünce içine pamuk koydum hem daha kolay içiyorlar hem de suya batmıyorlar.


Kedi mamasını çok sevdiler :)



2 yorum:

Adsız dedi ki...

Gerçekten mükemmel bir paylaşım çok teşekkürler emeğinize sağlık

Unknown dedi ki...

Beyaz kaliplarin maddesi nedir

Yorum Gönder