Cumartesi

Sumo hakkında herşey...

Sumō (Japonca 相樸, veya 大相撲 Ōzumō) Japonya'da çok eski tarihe dayanan ve birçok adete ve töreye dayanan geleneksel bir güreş türüdür. Japoncadaki sumō, sumafu sözcüğünden gelmektedir ve bu "kendini savunmak" anlamına gelir. Bir Sumo güreşcisine Sumōtori denir. (wiki'den alıntı)
Güreştikleri platforma "Dohyō"  deniyor. Yerden 34 - 60cm yükseklikte olabiliyor. "Dohyō" sıkıştırılmış kilden oluşuyor, en üst kısmında ise bildiğimiz ince kum var. 4.55 metre çapında bir daire çiziliyor ve güreş bu çemberin içinde geçiyor. Sınırı prinç samanından yapılan bir malzeme ile çiziyorlar.


 Dohyō'nun ortasında 2 beyaz çizgi bulunmakta, bu çizgiler rakiplerin duracağı yerleri belirtiyor. Her güreş öncesi süpürgelerle kumlar düzeltiliyor. Kum ayakizlerini belirlemekte çok yardımcı oluyor,  özellikle çemberin dışına çıkılıp çıkılmadığını kontrol ederken.
 Sumo'nun parçası olan herşey birşeyleri sembol etmekte. Örneğin dohyō'daki kum temizliği, dökülen tuz temizlenmeyi (ruhların kovulması vb.).
 4 köşede bulunan tüy (veya benzeri birşey)'ün herbiri bir mevsimi sembol ediyor.
 Kadınların dohyō'ya girmesi çok eskiye dayanan kurallara göre yasak.
 Sumo güreşinde avuçiçi harici vurmak yasaktır. Gözlere ve genital bölgelere vurmak yasaktır.
Saç, kulak, parmak ve genitalleri kapatan mavasi'yi çekmek yasak. Bunların haricinde herşey serbest, heryerden tutmak, kapmak serbest.
 Güreş 2 güreşçinin aynı anda birbirine hunharca saldırmasıyla başlıyor :)
 Yenileni 2 şey belirliyor:
1- Ayak dipleri haricinde vücudu'nun herhangi bir yeri'nin yere temas etmesi.
2- Çember dışına ayak basması.
 Güreşçilerin form kazanması hiç kolay değil, çok sıkı bir grafikleri var.
Güneşin ilk ışıklarıyla uyanan güreşçiler tuvalete gidiyorlar, sonrasında 5 saat boyunca bir şey yemeden antrenman yapıyorlar. Bütün konsantrasyonlarını ve güçlerini bu antrenmana vermeleri gerekiyor.
Antrenman sonrası sıcak banyo ve banyo sonrası sağlam bi yemek yeme operasyonu. Yasak olan bir yiyecek yok hatta alkol bile alabiliyorlar. Yemekten sonra 3 saat uyku. Uyku sonrası hafif bir antrenman, akşama  hafif bir yemek.
 Güreşçinin hayat standartlarını başarıları belirliyor. Hangi ayakkabıyı , hangi elbiseyi giyeceğini, internet ve cep telefonu kullanıp kullanamayacağı, yatakhanade veya özel odasında uyuyacağı vb.
 Askerde veya değişik topluluklarda görülen devrecilik sistemine benzer bir sistem burda da var. Az başarılı olanlar, çok başarılı olanlara, şampiyonlara hizmet ediyorlar. En erken kalkan, banyo ve yemek hizmeti verenler daha az başarı veya hiç başarı kazanamamış olanlar oluyor. Bunun sebebi ise savaşacak bir sebep yaratması : İyi yaşamak istiyorsan, hak et!






 Sumo'da kilo kategorisi bulunmamakta. Bu yüzden rakipler cüsselerine göre seçiliyor. Yeni başlıyanlar hariç bütün sumo güreşçileri 100 kg'ın üstündedirler. 200 kg üstü nadir görülür.





Bir çevirimizin daha sonuna geldik :) Görüşmek üzere...






0 yorum:

Yorum Gönder